dimecres, 22 d’octubre del 2014

Un model per garantir la participació veïnal

El 3 de gener d’aquests mateix any, una cinquantena de veïns es van reunir per parlar i decidir què era allò que necessitaven. Van sortir moltes idees i es va consensuar allò que no hi podia faltar:


  • un espai de trobada veïnal
  • sales i espais polivalents per diferents tipus d’activitats: tallers, exposicions, festes populars, conferències, etc
  • un bar-cafeteria com a element d’esbarjo i integració urbana
  • sales d’estudi
  • oficines per les entitats del barri
  • un hort urbà al terrat

Grans idees per un gran projecte. Però qui pot garantir que tot això que es demana es dugui a terme? Necessitem una entitat gestora que entengui aquestes demandes i que les fagi seves.

Futur complex d'equipaments Vil·la Urània
Una de les opcions amb les que s’està treballant és optar per un model de gestió cívica. La gestió cívica és un model que s’està duent a terme en molts del centres cívics. Actualment, gran part dels centres cívics de titularitat municipal són gestionats per entitats independendents, fet que permet a l’Ajuntament no haver de dedicar una gran quantitat de recursos públics al centre i al centre poder treballar de manera més dinàmica del que ho solen fer les institucions públiques. 

Hi han diverses maneres de fer-ho: a través d’un ens públic, d’una empresa, o bé a través d’una entitat o una federació d’entitats que volen fer-se càrreg de la gestió.

En general, una empresa pot garantir fàcilment uns estàndars de qualitat molt elevats. És una situació còmode, en la qual una empresa cultural aplica un model de gestió més o menys estandaritzat. Hi han molts empreses especialitzades amb una llarga tradició en la gestió d’equipaments capaces de donar solució a totes les necessitats que es generin al centre.

Però a Vil·la Urània uns quans veïns s’han plantejat l’opció d’anar més enllà: “i si som nosaltres el qui decidim no sols què fer-hi sinó també com fer-ho? I si decidim entre els veïns quines són les línees d’actuació que ens interessen al nostre barri? Com ho podem fer?” Aquest ja és el gran repte de la gestió cívica. 

La gestió cívica d’un nou centre com el que serà Vil·la Urània té mols riscos i una sola avantatge: garantir la participació i la diferència del projecte. Us deixo amb aquest enllaç perquè conegueu millor el model de gestió cívica d'equipaments públics.


diumenge, 5 d’octubre del 2014

Benvinguts i benvingudes



Segur que heu passejat un munt de vegades pel barri del Farró sense saber que hi ereu; ben segur que els seus carrerons i comerços, les seves places i el seu ambient tranquil us ha acollit bé. Potser fins i tot, caminant, heu passat pel carrer Saragossa i per un moment us heu entretingut a mirar l’infinita palmera que hi ha al número 29. Si ho heu fet, us trobeu davant de la Vil·la Urània, una casa -avui tancada- que era la llar d’un dels astronoms més reconeguts del país: Josep Comes i Solà.

Josep Comas i Solà (1868-1937) fou un científic que des de ben jove s’interessà per l’astronomia. Dedicà gran part de la seva vida a l’estudi dels asteroides i els cometes, i al 1904 es convertí en el primer director de l’Observatori Fabra, tot i que gran part de les seves observacions -encara que avui dia sembli impossible- les havia fet des de la seva estimada Vil·la Urània. En el seu testament va cedir la vil·la a l’Ajuntament de Barcelona amb la voluntat de crear-hi un espai amb finalitats socials. 

Però com ja és habitual a la ciutat comptal -on hi ha poc espai i molts projectes-, Ajuntament, veïns i familiars de l’antic propietari no van posar -se d’acord en quines havien de ser aquestes finalitats. Durant molts mesos es va pensar que la vil·la es converiria en un munt de runa i el gris del cement substituiria la vegetació que avui creix lliurement al voltant. Però gràcies a la voluntat i la força de la família i els veïns de l’astrònom no ha estat així: es va aturar l’enderrocament i la palmera infinita segueix persidint al número 29 del carrer Saragossa. 

La vil·la és avui, símbol de la lluita col·lectiva per presevar els desitjos de l’astrònom i la memòria col·lectiva de barri. Per això a la Vil·la Urània s’hi ubicarà un gran equipament amb diferents usos: un casal de gent grant, una ludoteca infantil, un casal de joves i un centre cívic.

Un cop ja ha estat assignat el projecte arquitectònic a SUMO Aruitectes i Yolanda Olmos, encara toca decidir moltes coses i entre totes elles, les principals: com volem que sigui aquest centre cívic? Què volem que hi passi? Com el podem gaudir més? Com podem participar en l'organització del mateix?

Volem que aquest blog serveixi perquè els qui no conèxin Vil·la Urània s’hi acostin; els que la coneguin pensin per què els hi agradaria que servís i els que ja ho tinguin pensat, ens ho expliquin aquí o s’acostin a l’Associació de veïns des de la qual s'està treballant perquè el projecte tiri endevant. En aquest blog us explicarem què es pot fer i com es fent, i a canvi sols us demanem la vostre opinió. I aquells als que això us sembli poc, que us acosteu a l’associació per dir-hi la vostra!

Mentrestant, anirem informant dels avenços.